Industria textilelor a aparut pentru prima data in Anglia la finalul sec 18 si a fost adusa in Statele unite la inceputul sec 19. Insa industria materialelor si a hainelor de serie, facute in fabrica este o creatie pur americana. Industria modei asa cum o cunoastem astazi a aparut in zona atelierelor de croitorie si a micilor fabrici de textile detinute de imigrantii evrei din orasul Boston. Tot atunci s-a pus la punct sistemul de marimi vestimentare pe care il cunoastem astazi,de la cel cu numere pana la cel cu marimi de tipul S, M, L, XL etc. Ulterior au aparut sistemele si tiparele folosite si astazi in croitorie. Motivul principal pentru aparitia industriei modei a fost acela de a oferi oamenilor cu venituri modeste ocazia de a-si cumpara replici ieftine ale hainelor la moda purtata de clasele bogate ale societatii din acele timpuri.

Chiar dacă interesul oamenilor pentru modă a fost și este prezent de mii de ani, această industrie a început să capete contur mai târziu, prin jurul anilor 1850.

Isaac Singer este cel care a inventat mașina de cusut cu împunsătură continuă. La vremea aceea un croitor numit Charles Frederick Worth a ajuns la un grad înalt de popularitate.

„Vinovatul” datorită căruia apar astăzi tendințe noi în fiecare sezon este Ludovic al XIV-lea, care avea un simț aparte și un ochi educat pentru estetică, astfel că acesta a schimbat croiala hainelor masculine de 63 de ori în timpul domniei sale de 72 de ani.

Se crede că primii „germeni” ai modei au apărut în Egiptul antic, odată cu apariția luxului și eleganței vestimentare de la curtea faraonilor. Această opinie este mai puțin plauzibilă întrucât este greu de crezut că atunci și acolo se schimbă forma, dimensiunea și culoarea veșmîntului în manieră și la intervale de timp ce caracterizează particularitățile modei, așa cum o cunoaștem azi.

Asemenea condiții se configurează nu în lumea vechilor civilizații asiatice, ci în Europa secolului al XIV-lea, atunci când pe arena istoriei, Evul Mediu (din Europa Occidentală), începe să se destrame, deschizând porțile relațiilor de producție capitaliste care vor marca nu numai o dezvoltare economică spectaculoasă, dar și înflorirea artei și culturii.

Moda a stârnit în decursul veacurilor reacții dintre cele mai ciudate. Când a fost adorată de unii, a fost hulită de alții, ceea ce a făcut să fie mereu schimbătoare, încât să împace și pe unii și pe alții.

Ceea ce deosebește o modă vestimentară de alta este silueta (linia), stilul și tema. Uneori intervin și culorile.

Silueta naturală a corpului uman a suferit în decursul timpului unele modificări determinate de modul de viață, de climă și de zona geografică. La început, omul a fost mai robust, mai puțin zvelt, cu forme dure, precum modul său de existență. Apoi, pe măsură ce condițiile de viață devin mai favorabile, se conturează și o siluetă cu forme mai puțin dure, mai zveltă.

Dar omul nu s-a mulțumit numai cu atât. El a utilizat și veșmântul încă din cele mai vechi timpuri ca mijloc de înfrumusețare, colorându-l, dându-i forme din cele mai diverse. Astfel, a descoperit în veșmânt posibilitatea de a-și remodela corpul într-un mod artificial, în conformitate cu imaginația sa artistică, făcându-l când mai alungit, când mai scund, mai voluminos sau mai subțiat, supunându-l diverselor forme geometrice (trapez, clepsidră, conic, dreptunghiular, butoi etc.) modificându-i mereu arhitectura.

Totul despre uniformele medicale

Istoria ne învață că prima uniformă medicală a apărut în timpul războiului din Crimeea. Pe atunci ea avea rolul de a proteja asistentele de privirile soldaților, dar și de a le diferenția de răniți. Încă de la prima ei apariție uniforma a fost realizată și în funcție de nivelul pe care îl avea asistenta. Mai apoi, cam acum 100 de ani, celebrele halate medicale albe au devenit uniforme medicale. Desigur ele nu au fost la fel cum le întâlnim în zilele noastre, ci s-au schimbat în funcție de tendințe. Imaginea de mai jos afișează evoluția halatelor albe din 1900  până în 1970.